• Kontakt telefon

  + 385 1 4573 937

  Skype: mmh-cyn

 • Adresa

  Selska cesta 112c,
  10 000 Zagreb,
  Hrvatska


NAŠI DONATORI

Mreža mladih Hrvatske ulaže napore u osiguravanju vjerodostojnosti i istinitosti informacija koje prenosi putem svog info-servisa "Mladi info". Međutim, Mreža mladih Hrvatske nije u mogućnosti jamčiti potpunu vjerodostojnost i istinitost informacija i odriče se odgovornosti za eventualne štete nastale korištenjem istih.


Sva prava pridržana 2007. - 2012. MMH.
Razvoj i održavanje: invento*

12.11.2008.

Marš solidarnosti - Drugačiji Zagreb je moguć!


Povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i isključivosti (9. studenog) i Međunarodnog dana tolerancije (16. studenog) Udruga mladih antifašista grada Zagreba priprema prvi Marš solidarnosti 2008, pod sloganom „Drugačiji Zagreb je moguć!".

Marš solidarnosti održat će se u subotu, 15. studenog 2008., a započet će okupljanjem na Trgu kralja Tomislava u 11:30. Povorka kreće u 12 sati sljedećim ulicama i trgovima:  Trg kralja Tomislava – Strossmayerov trg – Zrinjevac - Praška – Trg bana Jelačića – Jurišićeva – Trg hrvatskih velikana – Ulica Franje Račkog – Trg žrtava fašizma.

Prva manifestacija ovog tipa u Zagrebu ima za cilj ostvariti javno i političko iskazivanje solidarnosti sa svim osobama koje su izložene nasilju, omalovažavanju, predrasudama, šovinizmu ili neprihvaćanju. Zagreb je unazad nekoliko godina, a posebice unazad nekoliko mjeseci, zatrovan mržnjom o čijim se uzrocima manje govori, već se javnost zabavlja samo zbrajanjem mrtvih ili pretučenih, dok su se vlasti odlučile pozabaviti ovim pojavama tek kada se zapucalo po njihovom dvorištu, kad su napali njih ili njihovu djecu.

U Hrvatskoj mediji i javnost takvo nasilje često opisuju samo kao „sukob subkultura", ne uzimajući u obzir mržnju koja je usmjerena protiv svih koji su drugačiji, izgledaju drugačije ili razmišljaju i djeluju drugačije. 

Demonstracije povodom ovih dana održavaju se u posljednje vrijeme diljem Europe, a u pojedinim državama poput Poljske, Latvije i Rumunjske središnji su godišnji događaj kad građani i građanke javno zagovaraju socijalne i vrijednosne promjene u društvu. Smatramo da je vrijeme da se o tim promjenama progovori i u Hrvatskoj.

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i isključivosti potakla je europska mreža UNITED (against nationalism, racism and fascism) zbog rastućeg desničarskog nasilja i modernih pojava nacifašizma u društvu, koji često prolaze pod egidom patriotizma i zaštite tradicionalnih vrijednosti. 

Međunarodni dan tolerancije UNESCO je  proglasio 1995. kako bi se skrenula pozornost na brojne međunarodne akte koji se tiču ljudskih prava, uključujući Konvenciju o građanskim i političkim pravima, Konvenciju o eliminaciji svih oblika diskriminacija žena, rasne diskriminacije, kao i Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, te brojne druge.
Podijeli zanimljivost sa društvom: