• Kontakt telefon

  + 385 1 4573 937

  Skype: mmh-cyn

 • Adresa

  Selska cesta 112c,
  10 000 Zagreb,
  Hrvatska


NAŠI DONATORI

Mreža mladih Hrvatske ulaže napore u osiguravanju vjerodostojnosti i istinitosti informacija koje prenosi putem svog info-servisa "Mladi info". Međutim, Mreža mladih Hrvatske nije u mogućnosti jamčiti potpunu vjerodostojnost i istinitost informacija i odriče se odgovornosti za eventualne štete nastale korištenjem istih.


Sva prava pridržana 2007. - 2012. MMH.
Razvoj i održavanje: invento*

02.04.2009.

"Mlade i aktivne: politička participacija mladih žena"


Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora i Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje - CESI održali su tematsku sjednicu "Mlade i aktivne: politička participacija mladih žena". Uz predsjednicu Odbora Gordanu Sobol i članice Odbora, u radu sjednice sudjelovale su predstavnice CESI-a, lokalne i regionalne samouprave, Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Vladinog ureda za ravnopravnost spolova, GONG-a i ženskih udruga.

Sjednicu je otvorila predsjednica Odbora Gordana Sobol, uvodno istaknuvši važnost participacije žena u političkom životu. Napomenula je kako kriza koja vlada u svijetu i Hrvatskoj ima velik odraz na mlade općenito, pa tako i na mlade žene koje gube volju za politikom i sudjelovanjem u političkom životu. Potkrijepivši to podacima prema kojima čak 82 posto mladih u Hrvatskoj ne pokazuje nikakav interes za politiku, zaključila je da su mladi suočeni s neizvjesnom budućnošću i da problem leži u činjenici da političke odluke donose uglavnom starije, muške osobe. Tu leži odgovornost na ženama političarkama, rekla je Sobol, koje moraju u mlade žene usaditi želju i potrebu za uključivanjem u politički život. U ime CESI-a sudionicima se uvodno obratila Tajana Broz, složivši se s tvrdnjom da je kod mladih žena, ali i mladih općenito, vrlo nisko povjerenje u politiku. Uključivanje mladih žena u politički život vrlo je neizvjesno i teško, rekla je, prikazavši to statističkim podacima prema kojima je na izbornim listama neparlamentarnih stranaka 29,3 posto mladih žena, dok je kod parlametarnih stranaka taj udio 12,7 posto.Podijeli zanimljivost sa društvom: