• Kontakt telefon

  + 385 1 4573 937

  Skype: mmh-cyn

 • Adresa

  Selska cesta 112c,
  10 000 Zagreb,
  Hrvatska


NAŠI DONATORI

Mreža mladih Hrvatske ulaže napore u osiguravanju vjerodostojnosti i istinitosti informacija koje prenosi putem svog info-servisa "Mladi info". Međutim, Mreža mladih Hrvatske nije u mogućnosti jamčiti potpunu vjerodostojnost i istinitost informacija i odriče se odgovornosti za eventualne štete nastale korištenjem istih.


Sva prava pridržana 2007. - 2012. MMH.
Razvoj i održavanje: invento*

02.04.2009.

"Mlade i aktivne: politička participacija mladih žena"


Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora i Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje - CESI održali su tematsku sjednicu "Mlade i aktivne: politička participacija mladih žena". Uz predsjednicu Odbora Gordanu Sobol i članice Odbora, u radu sjednice sudjelovale su predstavnice CESI-a, lokalne i regionalne samouprave, Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Vladinog ureda za ravnopravnost spolova, GONG-a i ženskih udruga.

Sjednicu je otvorila predsjednica Odbora Gordana Sobol, uvodno istaknuvši važnost participacije žena u političkom životu. Napomenula je kako kriza koja vlada u svijetu i Hrvatskoj ima velik odraz na mlade općenito, pa tako i na mlade žene koje gube volju za politikom i sudjelovanjem u političkom životu. Potkrijepivši to podacima prema kojima čak 82 posto mladih u Hrvatskoj ne pokazuje nikakav interes za politiku, zaključila je da su mladi suočeni s neizvjesnom budućnošću i da problem leži u činjenici da političke odluke donose uglavnom starije, muške osobe. Tu leži odgovornost na ženama političarkama, rekla je Sobol, koje moraju u mlade žene usaditi želju i potrebu za uključivanjem u politički život. U ime CESI-a sudionicima se uvodno obratila Tajana Broz, složivši se s tvrdnjom da je kod mladih žena, ali i mladih općenito, vrlo nisko povjerenje u politiku. Uključivanje mladih žena u politički život vrlo je neizvjesno i teško, rekla je, prikazavši to statističkim podacima prema kojima je na izbornim listama neparlamentarnih stranaka 29,3 posto mladih žena, dok je kod parlametarnih stranaka taj udio 12,7 posto.



Podijeli zanimljivost sa društvom: