• Kontakt

  Telefon: + 385 1 4573 937

  Fax: +385 1 4611 032

  Skype: mmh-cyn

 • Adresa

  Selska cesta 112c,
  10 000 Zagreb,
  Hrvatska


NAŠI DONATORI

Mreža mladih Hrvatske ulaže napore u osiguravanju vjerodostojnosti i istinitosti informacija koje prenosi putem svog info-servisa "Mladi info". Međutim, Mreža mladih Hrvatske nije u mogućnosti jamčiti potpunu vjerodostojnost i istinitost informacija i odriče se odgovornosti za eventualne štete nastale korištenjem istih.


Sva prava pridržana 2007. - 2018. MMH.
Razvoj i održavanje: invento*

07.12.2015.

Predstavljene preporuke s konferencije "Mladi bez granica?"


Neformalna inicijativa Za rad spremne, proizašla iz CESI,  predstavlja preporuke za dugoročno poboljšanje položaja mladih u svijetu rada proizašle iz istoimenog jednogodišnjeg projekta okončanog u rujnu 2015. godine.

Tijekom izvedbe projekta provedeno je i sveobuhvatno istraživanje o položaju i problemima mladih na tržištu rada na temelju čijih rezultata su preporuke i kreirane. Provedeno istraživanje ukazalo je na niz problema na koje mladi nailaze nakon završetka obrazovanja i prilikom ulaska u svijet rada. Uz visoku stopu nezaposlenosti mladih, istraživanje je pokazalo da su zaposleni mladi u velikom broju potplaćeni, da rade u nesigurnim oblicima rada i da ih najčešće potpomažu roditelji zbog čega nisu u stanju ostvariti ekonomsku neovisnost i započeti samostalan život.

Sve navedeno uzrokuje tjeskobu i nezadovoljstvo kvalitetom života, a čak 87 posto ispitanih barem ponekad razmišlja o preseljenju u inozemstvo. Izneseni podaci upućuju na premisu da implementirane institucionalne politike nisu polučile zadovoljavajući rezultat u vidu dugoročne sanacije visoke nezaposlenosti mladih i poboljšanja kvalitete njihovih života.

Sukus cjelokupnog projekta izložen je 29. rujna 2015. godine na završnoj konferenciji pod nazivom "Mladi bez granica? Specifični problemi mladih kao heterogene skupine na tržištu rada". Konferencija je organizirana radi umrežavanja mladih ljudi iz različitih sektora, s ciljem osmišljavanja preporuka i prijedloga koji će, smatramo, poslužiti institucionalnim dionicima da unaprijede već implementirane javne politike zapošljavanja mladih, ali i u osmišljavanju novih.

Zaključke i preporuke možete pronaći ovdje.
Podijeli zanimljivost sa društvom: