• Kontakt

  Telefon: + 385 1 4573 937

  Fax: +385 1 4611 032

  Skype: mmh-cyn

 • Adresa

  Selska cesta 112c,
  10 000 Zagreb,
  Hrvatska


NAŠI DONATORI

Mreža mladih Hrvatske ulaže napore u osiguravanju vjerodostojnosti i istinitosti informacija koje prenosi putem svog info-servisa "Mladi info". Međutim, Mreža mladih Hrvatske nije u mogućnosti jamčiti potpunu vjerodostojnost i istinitost informacija i odriče se odgovornosti za eventualne štete nastale korištenjem istih.


Sva prava pridržana 2007. - 2019. MMH.
Razvoj i održavanje: invento*

31.05.2013.

Deklaracija studentskih radio postaja i programa 8. regionalnog seminara HEAR.ME, održanog u Beogradu, od 23 do 25. svibnja 2013.


Predstavnici 11 studentskih radio postaja i programa iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije, nazočni na 8. regionalnom susretu studentskih radio produkcija, izražavaju  zabrinutost nad trenutnim stanjem studentskih medija, a posebno radija, u regiji. 
 
Politički i/ili komercijalni interesi različitih interesnih grupa, propusti pisaca zakonskih odredbi i opća ravnodušnost u studentskoj i široj javnosti, prouzrokovali su opću komercijalizaciju i koncentraciju medija, na račun studentskih i drugih neprofitnih i nezavisnih medija koji djeluju u općem javnom interesu. Pri donošenju novih zakona o medijima i njihovoj implementaciji na ovim prostorima očigledno se nije  vodilo dovoljno računa o studentskim radio postajama, koje imaju nezamjenjivu društvenu ulogu pri medijskoj obuci i pismenosti studenata te obavještavanju i zadovoljavanju obrazovnih, znanstvenih, profesionalnih, umjetničkih, kulturnih i drugih potreba studentske i šire javnosti. Takvo postupanje je, između ostalog, u direktnoj suprotnosti s odlukom Europskog parlamenta od 25.rujna 2008. godine i posljednjom deklaracijom OEBS-a o Pravnom okviru slobode medija od 14. svibnja ove godine, kojima se države pozivaju da omoguće pluralizam medija i daju aktivnu podršku takozvanim medijima trećeg sektora, odnosno  medijskim zajednicama (community media).
 
Tako Srbija, zemlja sa najbrojnijom zajednicom studenata u regiji, u kojoj se novinarstvo uči na tri državna sveučilišta, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, nema niti jednu  studentsku radio postaju, već samo jednosatnu emisiju Slušaonica 6 na beogradskom radiju Studio B, dok su Novosađani odnedavno uskraćeni za studentsku emisiju „Student nije zapalio žito“, koja se emitirala do 2011. na lokalnoj  stanici- IN radiju.
Student FM iz Skoplja i eFM Studentski radio iz Sarajeva jedini su studentski elektronski mediji koji djeluju na području Makedonije odnosno Bosne i Hercegovine, pri čemu drugi nema nikakvu financijsku, edukativnu ili logističku podršku od strane nadležnih ili zainteresiranih studentskih, sveučilišnih i državnih institucija. 
 
Nešto bolje stanje je u Hrvatskoj, gdje ima nekoliko studentskih radio postaja, internet radija i gostujućih programa: Radio Student u Zagrebu, UNIDU u Dubrovniku, Radio Etfos i  studentska emisija „Brtva glave“ na HRT Radio Osijeku, Radio Sova na HRT Radio Rijeci, Stop FM u Splitu. Međutim, i ovdje situacija nije u potpunosti sređena: pored financijskih problema, koji su uostalom zajednički svim studentskim radio postajama, zagrebački studenti više nemaju priliku obavljati praksu na HRT-u, dok studentski radio programi u Osijeku i Rijeci postoje upravo zahvaljujući prostoru etera koji im pruža javni servis HRT. Studentska radijska emisija „Brtva glave“ u Osijeku nema podršku kako Odjela za kulturologiju, tako i Sveučilišta J.J.Strossmayera  koji ne priznaje ovaj oblik studentske prakse. Riječani naglašavaju nedostatak edukacije za elektronske medije, jer je studij Kulturologije više usmjerene na pisane medije.
 
Jedina dva slovenska studentska radija sa dugom tradicijom nalaze se u nezavidnom položaju: mariborski Radio MARŠ, koji se emitira od 1990. godine, već duže vrijeme nema nikakvu podršku institucija, a ugrožena je i prostorna i financijska autonomija najstarijeg i najvećeg studentskog radija u Europi, ljubljanskog Radija Študent, koji kao takav postoji od 1969. godine.  
 
U skladu sa svim navedenim, studentske radio postaje i programi iz regije apeliraju na sve nadležne i zainteresirane studentske, sveučilišne, državne i međunarodne institucije, da očuvaju, odnosno stvore odgovarajuće uvjete za djelovanje studenskih radija i programa, kako bi i dalje mogle obavljati svoju nezamjenjivu društvenu ulogu medijske obuke studenata, te obavještavanja i zadovoljavanja svih navedenih potreba studentske i šire javnosti. 
Zbog očuvanja ovih javnih interesa, regionalne studentske radio postaje i programi osnovat će „Asocijaciju studentskih radio postaja i programa“, u svrhu međusobnog pomaganja i daljnjeg umrežavanja sa drugim studentskim programima, radijima i mrežama. U cilju što boljeg povezivanja, uspostavit će i zajedničku radijsku emisiju na regionalnom nivou, kao i ljetnje studentske škole za razmjenu i obuku  iz područja radijske produkcije.  
 
Sljedeći, deveti seminar studentskih radija, planiran je za prosinac ove godine, a domaćin je Radio Študent iz Ljubljane. 
 Podijeli zanimljivost sa društvom: