• Kontakt

  Telefon: + 385 1 4573 937

  Fax: +385 1 4611 032

  Skype: mmh-cyn

 • Adresa

  Selska cesta 112c,
  10 000 Zagreb,
  Hrvatska


NAŠI DONATORI

Mreža mladih Hrvatske ulaže napore u osiguravanju vjerodostojnosti i istinitosti informacija koje prenosi putem svog info-servisa "Mladi info". Međutim, Mreža mladih Hrvatske nije u mogućnosti jamčiti potpunu vjerodostojnost i istinitost informacija i odriče se odgovornosti za eventualne štete nastale korištenjem istih.


Sva prava pridržana 2007. - 2018. MMH.
Razvoj i održavanje: invento*

05.02.2016.

Godina bačena u vjetar: nezaposlenost mladih i dalje rekordno visoka


Zagreb, 5. 2. 2016. - Stručno osposobljavanje i ostale politike zapošljavanja nisu pokazale zadovoljavajuće rezultate, pokazuju novoobjavljeni podaci na Eurostatu. Naime, stopa nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj (15-24 godina) pala je samo sa 45.5% u 2014. godini na 44.6% u 2015. godini, što je zapravo pomak na razini statističke greške.

 

„Podaci pokazuju da dodatno osposobljavanje ne rezultira boljim zapošljavanjem mladih. Glavni uzrok velike nezaposlenosti mladih i dalje ostaje nedovoljan broj radnih mjesta. Ovi podaci trebali bi potaknuti Vladu da razmisli o novom smjeru vođenja politike zapošljavanja, posebice mladih“, izjavio je Karlo Kralj, predsjednik Mreže mladih Hrvatske.

 

Mreža mladih Hrvatske već duže vrijeme sustavno upozorava na sve nedostatke trenutnih mjera aktivne politike zapošljavanja. Nažalost, bivša vlada, a posebice resorni ministar Mirando Mrsić, nisu imali dovoljno sluha za prijedloge poboljšanja politika zapošljavanja mladih te je sada jasno da je Hrvatska protratila 2015. godinu ulažući milijune kuna u mjere koje ne pokazuju zadovoljavajuće rezultate.

 

Uključite mlade

 

Broj korisnika stručnog osposobljavanja za rad dokazuje da mladi žele raditi i da im prepreka nije nedostatak iskustva već nedostatak radnih mjesta. Od nove Vlade tražimo da pod hitno, u suradnji s mladima i socijalnim partnerima, počne s kreiranjem novih politika i rješenja koje će uistinu pozitivno utjecati na stopu zaposlenosti mladih. Već smo dobili potvrdu i u novom izvješću Eurostata da stalna i raširena primjena neprimjerenog i kratkoročnog rješenja za problem nezaposlenosti mladih ne vodi nikuda.

 

No, kako bi se shvatila ozbiljnost problema ne treba vam nužno potvrda u statističkom izvještaju. Ponekad je sasvim dovoljno i poslušati mlade.

Izvor: eurostat

 

Kontakt osoba:

Karlo Kralj, predsjednik Mreže mladih Hrvatske

Tel: 091/941-3696

e-mail: karlo@mmh.hr

 
Podijeli zanimljivost sa društvom: