• Kontakt

  Telefon: + 385 1 4573 937

  Fax: +385 1 4611 032

  Skype: mmh-cyn

 • Adresa

  Selska cesta 112c,
  10 000 Zagreb,
  Hrvatska


NAŠI DONATORI

Mreža mladih Hrvatske ulaže napore u osiguravanju vjerodostojnosti i istinitosti informacija koje prenosi putem svog info-servisa "Mladi info". Međutim, Mreža mladih Hrvatske nije u mogućnosti jamčiti potpunu vjerodostojnost i istinitost informacija i odriče se odgovornosti za eventualne štete nastale korištenjem istih.


Sva prava pridržana 2007. - 2018. MMH.
Razvoj i održavanje: invento*

29.04.2014.

Građane se ne pita kako se troši 10 milijardi eura iz EU!


Platforma 112 oštro se protivi netransparentnom načinu na koji je Vlada Republike Hrvatske na sjednici 24. travnja 2014. usvojila Nacionalni program reformi (NPR) te Implementacijski plan Garancije za mlade bez prethodne provedbe adekvatnog javnog savjetovanja.

 

 

Ovim putem tražimo:

 

1.    da se Nacionalni program reformi kao i Partnerski sporazum pošalju u saborsku proceduru budući da ti dokumenti sadrže dalekosežne političke odluke koje premašuju ovaj mandat Vlade;

 

 

2.    da se svi dokumenti vezani uz programiranje korištenja EU fondova, pogotovo Operativni programi za područje Prometa, Zaštite okoliša, Regionalne konkurentnosti i Razvoja ljudskih potencijala, rasprave s javnosti u sklopu procesa javnog savjetovanja, prije njihova službena usvajanja.

 

 

Nacionalni program reformi i Implementacijski plan Garancije za mlade Hrvatskoj će omogućiti povlačenje sredstava iz fondova EU te su presudni u strukturiranju potrošnje oko 10 milijardi eura koje će Hrvatska dobiti na raspolaganje iz EU fondova za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Ti važni dokumenti usvojeni su bez da se provelo javno savjetovanje, a koje se trebalo provesti sukladno Kodeksu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata koji je Vlada usvojila te bi trebala poštivati utvrđene i usvojene vrijednosti i principe u informiranju i uključivanju javnosti u procese donošenja odluka. Nakon sjednice Vlade, predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je: „Ulaskom u EU, na očaj demagoga i populista, instrumenti politike i programi postaju transparentniji“, međutim, na ovom primjeru vidimo da „instrumenti politike i programi“ i nisu postali bitno transparentniji no što su to bili prije.

 

 

NPR je dokument koji će sadržavati plan svih bitnih reformi koje se namjeravaju provesti kako bi se naš sustav uskladio s EU standardima, a te se reforme financiraju iz fondova EU, stoga se ne radi o kompilaciji već postojećih dokumenata kako to objašnjavaju iz Vlade, već je riječ o središnjem dokumentu temeljem kojeg će se pratiti i uvjetovati ukupan razvoj RH, posebice fiskalna politika. Pitamo se, kako je moguće da dokument koji se bavi ključnim političko-društvenim područjima (javne financije, financijski sektor, tržište rada i konkurentnost) te koji u čak 13 kategorija razrađuje predviđene reformske mjere, svjetlo dana ugleda svega nekoliko sati prije usvajanja od strane Vlade? Nažalost, ne možemo ništa drugo zaključiti nego kako je ovo nastavak prakse iz pretpristupnog perioda u kojem su pregovori bili potpuno zatvoreni široj javnosti. U trenutku kada se nalazimo u periodu pozivanja građanki i građana da izađu na izbore za EU Parlament, ne ulažu se nikakvi napori da se te iste građane uključi u bitne odluke vezane uz hrvatsko članstvo u Europskoj uniji.

 

 

Ispunjavanjem gore navedenih zahtjeva, smatramo da će se na demokratski i otvoren način uključiti javnost u pitanje koje nije samo operativne prirode jer se radi o podjeli oko 10 milijardi eura investicijskog novca, već o nečemu što nosi velike političke i gospodarske odgovornosti za Hrvatsku.  

 

 

Kontakt:


Sven Janovski, potpredsjednik MMH, sven@mmh.hr, 099/8376-805

Mirela Travar, glavna tajnica MMH, mirela@mmh.hr, 099/2520-879
Podijeli zanimljivost sa društvom: