• Kontakt

  Telefon: + 385 1 4573 937

  Fax: +385 1 4611 032

  Skype: mmh-cyn

 • Adresa

  Selska cesta 112c,
  10 000 Zagreb,
  Hrvatska


NAŠI DONATORI

Mreža mladih Hrvatske ulaže napore u osiguravanju vjerodostojnosti i istinitosti informacija koje prenosi putem svog info-servisa "Mladi info". Međutim, Mreža mladih Hrvatske nije u mogućnosti jamčiti potpunu vjerodostojnost i istinitost informacija i odriče se odgovornosti za eventualne štete nastale korištenjem istih.


Sva prava pridržana 2007. - 2018. MMH.
Razvoj i održavanje: invento*

21.08.2015.

Javnom akcijom "Di su građani?" obilježen Međunarodni dan mladih


U srijedu, 12. kolovoza 2015., povodom Međunarodnog dana mladih u Zagrebu je održana javna akcija „Di su građani?“ u organizaciji Mreže mladih Hrvatske i GOOD Inicijative. Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana mladih bilo je posvećeno temi obrazovanja. Medijskim istupima i javnom akcijom pozornost javnosti je usmjerena na neprimjeren odnos države prema obrazovanju.

                                                                                                                                                                                                                                               

Kroz prezentiranu infografiku jasno je pokazano da Hrvatskoj obrazovanje nije prioritet te kako u usporedbi s ostalim zemljama Europske Unije nažalost spadamo na dno ljestvice kada se radi o udjelu BDP-a koji se izdvaja za obrazovanje. Međutim, odnos države prema obrazovanju ne vidi se samo kroz financijska ulaganja, već i kroz kvalitetu sadržaja i izgradnju obrazovnog sustava, što podrazumijeva odgovaranje na aktualne potrebe te sustavnu reformu, koja uključuje stručnjake/kinje te je otvorena prema sudjelovanju učenika/ica i zainteresirane javnosti. Karlo Kralj ispred Mreže mladih Hrvatske te Martina Horvat ispred GOOD Inicijative upozorili su da kako nedomišljene i površne reforme, koje ovise isključivo o političkoj volji i stranačkom kadroviranju, mogu negativno utjecati i stvoriti velike probleme u sustavu. 

 

Također, organizacije okupljene u GOOD Inicijativu za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u odgojno-obrazovni sustav (koje je i MMH dio), naznačile su kako pozdravljaju kurikularnu reformu kao nužan korak naprijed u osuvremenjivanju hrvatskog odgojno - obrazovnog sustava. Ujedno su dodali i kako smatraju važnim da se u sklopu kurikularne reforme sustavno i kvalitetno uvede građanski odgoj i obrazovanje kao zaseban obvezni predmet.

 

 

 

 

 

 

U javnoj akciji u Zagrebu sudjelovali su i okupljeni građani/ke. Kroz ispisivanje poruka na papirima objasnili su što bi voljeli da su naučili u školi  kako bi im život kasnije bio lakši, a slikanjem s prigodnim porukama u papirnatim oblačićima putem društvenih mreža širili su vijest o javnoj akciji. Kako je to izgledalo, možete pogledati ovdje.

 

Namjera ovakvih javnih akcija u Zagrebu i drugim gradovima bila je uputiti dva osnovna pitanja mjerodavnim institucijama; o ulaganju u obrazovanje te o budućim planovima za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole. Popularnim rječnikom rečeno, zanimaju nas „Di su pare za obrazovanje?“ te „Di su građani?“. Bez daljnjeg ulaganja nemoguće je imati kvalitetno obrazovanje, a bez kvalitetnog obrazovanja koje mora obuhvatiti i građanski odgoj i obrazovanje, nema niti aktivnih građana niti demokratskog društva.

 

Dodajmo još kako su se brojni novinari okupili tijekom davanje službene izjave za medije, a predstavnici MMH i GOOD Inicijative sudjelovali su u nekoliko televizijskih emisija toga dana. Ovdje možete pogledati gostovanje Karla Kralja (MMH) i maturantice Doroteje Šušak u emisiji „Dobro jutro Hrvatska“ te Karla Kralja i Martine Horvat (GOOD) u emisiji „Hrvatska uživo“.


Nastavno na ovu akciju, Mreža mladih Hrvatske i GOOD inicijativa najavljuju javnu kampanju, kojom će od 7. rujna usmjeriti pažnju javnosti na važnost uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja u hrvatski obrazovni sustav.

 
Podijeli zanimljivost sa društvom: