• Kontakt

  Telefon: + 385 1 4573 937

  Fax: +385 1 4611 032

  Skype: mmh-cyn

 • Adresa

  Selska cesta 112c,
  10 000 Zagreb,
  Hrvatska


NAŠI DONATORI

Mreža mladih Hrvatske ulaže napore u osiguravanju vjerodostojnosti i istinitosti informacija koje prenosi putem svog info-servisa "Mladi info". Međutim, Mreža mladih Hrvatske nije u mogućnosti jamčiti potpunu vjerodostojnost i istinitost informacija i odriče se odgovornosti za eventualne štete nastale korištenjem istih.


Sva prava pridržana 2007. - 2019. MMH.
Razvoj i održavanje: invento*

28.08.2015.

Mladi nisu jeftina radna snaga državi!


Mreža mladih Hrvatske (MMH) upozorava na novi primjer zloupotrebe mjere Stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), koju u svojem najnovijem natječaju, objavljenom 24. kolovoza, čini Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

 

MMH poziva Vladu RH da razmisli o dugoročnim posljedicama za radnike koje se stvaraju ovakvom nekvalitetnom i neselektivnom politikom zapošljavanja, a koja MUP-u i drugim poslodavcima omogućava ovakvo postupanje.

 

Broj korisnika SOR-a penje se u apsurd?

 

U samom pozivu MUP-a traži se čak 208 polaznika SOR-a[1]! Sličan poziv je u svibnju objavila i Hrvatska radio televizija, kada su tražili 51 polaznika  SOR-a[2]. Ovakvi masovni javni pozivi za prijam osoba na SOR su izrazito zabrinjavajući.

 

Naime, velikim dijelom ovdje se radi o poslovima koji su se ranije obavljali u sklopu pripravništva, koje bi zaposlenima osiguralo ugovor o radu te primjereniju plaću. Osim toga, za neka radna mjesta, kao što je glazbenik u orkestru HRT-a, mladi sa završenom Glazbenom akademijom i više su nego kvalificirani bez dodatnog stručnog osposobljavanja. SOR se nažalost koristi kao mjera koja je predviđena za sve mlade, neovisno o njihovim stvarnim potrebama i uzrocima njihove nezaposlenosti. Takav neselektivan pristup ne može dovesti do željenih rezultata.

 

Kako nema strukturirane evaluacije ishoda i kvalitete mjere, upitno je može li ona uistinu pomoći mladima. Stoga je nužno što prije započeti s vrednovanjem ishoda nakon izlaska iz mjere, što trenutno nedostaje, te krenuti s većim ulaganjima u one mjere koje zbilja dovode do zapošljavanja. SOR bi prvenstveno trebao služiti mladima da nakon obrazovanja nadoknade eventualne nedostatke u praktičnom znanju i iskustvu u struci. Zbog toga u tu mjeru treba uključivati mlade kod kojih je takav manjak vještina jasno detektiran kao prepreka zapošljavanju, a ne sve one čija je nezaposlenost rezultat trajno nepovoljne gospodarske situacije koja se direktno reflektira na tržište rada.

 

Umjesto ugovora o radu – sve više SOR

 

Budući da je zabrana zapošljavanja u javnim službama još uvijek na snazi, državne institucije su shvatile kako je jedini način rješavanja problema manjka vlastitih kapaciteta taj da neprestano angažiraju nove kandidata putem SOR-a, čime se zamjenjuje zapošljavanje putem ugovora o radu. Zabrinjavajuć je i podatak da je, od ukupnog broja mladih koji su prošli kroz SOR u javnom sektoru, tek nešto manje od 40% pronašlo posao unutar šest mjeseci od završetka SOR-a. Država tako indirektno umanjuje prava (mladih) osoba koje ulaze u javnu službu, u situaciji kad se ona sama nema hrabrosti suočiti s potrebom sveobuhvatne reforme javnog sektora.

 

Ako se ovakvi trendovi nastave – čemu se u perspektivi mogu nadati mladi koji izlaze na hrvatsko tržište rada?

 

 


[1] http://www.mup.hr/217821.aspx

[2] http://vijesti.hrt.hr/284687/hrt-javnim-pozivom-trazi-51-polaznika-za-12-radnih-mjesta

 
Podijeli zanimljivost sa društvom: