• Kontakt

  Telefon: + 385 1 4573 937

  Fax: +385 1 4611 032

  Skype: mmh-cyn

 • Adresa

  Selska cesta 112c,
  10 000 Zagreb,
  Hrvatska


NAŠI DONATORI

Mreža mladih Hrvatske ulaže napore u osiguravanju vjerodostojnosti i istinitosti informacija koje prenosi putem svog info-servisa "Mladi info". Međutim, Mreža mladih Hrvatske nije u mogućnosti jamčiti potpunu vjerodostojnost i istinitost informacija i odriče se odgovornosti za eventualne štete nastale korištenjem istih.


Sva prava pridržana 2007. - 2019. MMH.
Razvoj i održavanje: invento*

12.08.2013.

MMH održala performans na Markovom trgu povodom Međunarodnog dana mladih!


Dana 12.8. 2013. u 11.00 sati, Mreža mladih Hrvatske, krovna organizacija mladih u Hrvatskoj, održala je vizualno-atraktivni performans ispred zgrade Vlade RH, na Markovom trgu, kako bi upozorila da je položaj mladih u RH i dalje iznimno loš te da mladima manjka perspektive i mogućnosti.

 

Statistike pokazuju kako je oko 20% ukupne populacije mladih u Hrvatskoj (koja broji oko 800 000 mladih) u povećanom riziku od siromaštva, odnosno svaka peta mlada osoba u Hrvatskoj ili oko 150 tisuća.

 

Također, stopa nezaposlenih mladih, prema statistikama HZZ-a, još uvijek je izrazito visoka, među najvišima u zemljama EU, tj. iznosi oko 115 tisuća registriranih nezaposlenih mladih.

 

S obzirom na to da su istraživanja pokazala da mladi slabijeg imovinskog stanja imaju upravo zbog toga i smanjenu šansu za zaposlenje, velik broj mladih se nalazi u začaranom krugu slabog imovinskog stanja, smanjenih prilika za zaposlenje te time uopće smanjenih prilika za vlastitu autonomiju. Autonomija mladih podrazumijeva da mladi ljudi odlaze iz roditeljskog doma, da se zapošljavaju, da zasnivaju obitelj ukoliko to žele, da se stambeno zbrinjavaju te da dostojanstveno ostvare prijelaz u svijet odraslih, a što je mladima u Hrvatskoj otežano, da ne kažemo onemogućeno. Također, iz istih razloga, mladi nemaju ni mogućnosti tražiti zaposlenje izvan države, tj. i taj izbor im je oduzet. 

 

Upravo zbog takve situacije, MMH je održala performans na simboličkom mjestu, kako bi uprizorila loše stanje gdje je jedna petina mladih u riziku od siromaštva, na način da od pet mladih, jedna osoba nosi crvenu majicu, što znači da nema mogućnosti dok druge osobe u zelenim majicama, to imaju.

 

Stoga, zahtijevamo od Vlade Republike Hrvatske i ostalih odgovornih dionika da se konačno suoči i uhvati u koštac s navedenim problemima na način da počne provoditi širokohvatni, koordinirani plan rješavanja svih akutnih i kroničnih problema mladih u RH, a na koje MMH već godinama i kontinuirano upozorava. Stoga, želimo još jednom, na Međunarodni dan mladih, jedini dan u godini kad bi cijelo društvo, a posebno odgovorne vlasti trebale poslušati i uvažiti naš glas, upozoriti kako se položaju mladih u RH još uvijek ne pristupa sustavno, strateški ni s vizijom budućnosti.

 

1999. godine, Glavna je skupština UN-a donijela odluku da se 12. kolovoza svake godine obilježava Dan mladih. Svrha obilježavanja Dana mladih jest da se privuče pozornost na mlade kao društvenu skupinu i njihova specifična pitanja i probleme.

 

Osobe za kontakt:

Karlo Kralj, član Upravnog odbora MMH; 098 9667 853

Mirela Travar, glavna tajnica MMH; 099 2520 879

 

 

 Podijeli zanimljivost sa društvom: