• Kontakt

  Telefon: + 385 1 4573 937

  Fax: +385 1 4611 032

  Skype: mmh-cyn

 • Adresa

  Selska cesta 112c,
  10 000 Zagreb,
  Hrvatska


NAŠI DONATORI

Mreža mladih Hrvatske ulaže napore u osiguravanju vjerodostojnosti i istinitosti informacija koje prenosi putem svog info-servisa "Mladi info". Međutim, Mreža mladih Hrvatske nije u mogućnosti jamčiti potpunu vjerodostojnost i istinitost informacija i odriče se odgovornosti za eventualne štete nastale korištenjem istih.


Sva prava pridržana 2007. - 2018. MMH.
Razvoj i održavanje: invento*

07.10.2015.

MMH predstavila pet predizbornih zahtjeva za bolji život mladih nakon 8.11.


Mreža mladih Hrvatske (MMH) danas je predstavila svoje zahtjeve vezane uz položaj i probleme mladih koje će povodom nadolazećih parlamentarnih izbora uputiti političkim strankama.
 
"Ovim konkretnim zahtjevima želimo skrenuti pažnju političkih stranaka na potrebu da mlade postave kao politički prioritet kroz svoje programe te se uključe u raspravu o njihovim problemima," rekao je Karlo Kralj, predsjednik MMH.
 
Izborni zahtjevi odnose se na promjene u području obrazovanja, zapošljavanja i socijalne politike te u provedbi kvalitetnih politika za mlade općenito. MMH traži da se osnuje nestranački i neovisni Ured za mlade Vlade RH kao tijelo koje će se baviti područjem mladih i osiguravanjem kvalitetnijih uvjeta života mladih.  Osim toga, traži i sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja kao zasebnog predmeta te osiguravanje uvjeta za kvalitetnu stručnu praksu učenika i studenata u procesu obrazovanja. "Važno je da obrazovni sustav kvalitetno pripremi mlade za zapošljavanje, a ne da rupe obrazovnog sustava krpamo mjerama kao što je stručno osposobljavanje," istaknuo je Darko Šeperić iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske koji podržava Mrežine zahtjeve. 
 
Ostali izborni zahtjevi ciljaju na unapređenje socijalnog položaja mladih kroz uvođenje četveromjesečne naknade u periodu traženja posla za mlade bez radnog staža u iznosu od 50 posto minimalne plaće. Ratificiranjem revidirane Europske socijalne povelje Hrvatska će unaprijediti socijalna prava svojih građana, pa tako i mladih. Stoga je potreba da se ona u cijelosti ratificira također jedan od Mrežinih izbornih zahtjeva. 
 
MMH vjeruje da će ispunjenje ovih zahtjeva od strane budućih nositelja vlasti biti kvalitetno političko rješenje za neka od gorućih problema s kojima se mladi u Hrvatskoj bore, kao što su nezaposlenost, nekvalitetno obrazovanje, iseljavanje "trbuhom za kruhom" te nedostatak kompetencija za sudjelovanje u političkom životu. Mario Bajkuša iz GOOD inicijative za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja smatra da takvo stanje nije iznenađujuće "s obzirom da učenici srednjih škola moraju biti vrlo dobro upoznati s političkim ustrojem Francuske u 18. stoljeću, ali ne i suvremenim političkim sustavom vlastite zemlje."  
 
Predsjednik MMH nada se i da će se u javnom prostoru tijekom ove predizborne kampanje mlade prestati tretirati kao "novu djecu", u smislu patroniziranja i iskorištavanja radi političke promocije te je pozvao medije da doprinesu konstruktivnoj raspravi o problemima s kojima se mladi susreću. Također je najavio predstojeće aktivnosti promocije izbornih zahtjeva, osobito okrugli stol s predstavnicima političkih stranaka koji će se održati 2. studenoga u Zagrebu. 
 Podijeli zanimljivost sa društvom: