• Kontakt

  Telefon: + 385 1 4573 937

  Fax: +385 1 4611 032

  Skype: mmh-cyn

 • Adresa

  Selska cesta 112c,
  10 000 Zagreb,
  Hrvatska


NAŠI DONATORI

Mreža mladih Hrvatske ulaže napore u osiguravanju vjerodostojnosti i istinitosti informacija koje prenosi putem svog info-servisa "Mladi info". Međutim, Mreža mladih Hrvatske nije u mogućnosti jamčiti potpunu vjerodostojnost i istinitost informacija i odriče se odgovornosti za eventualne štete nastale korištenjem istih.


Sva prava pridržana 2007. - 2018. MMH.
Razvoj i održavanje: invento*

12.08.2016.

Mreža mladih poručuje: Dosta prepucavanja i blesavih spotova!


Na konferenciji za medije povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih predstavnici Mreže mladih Hrvatske (MMH) su sa suradnicima predstavili konkretne prijedloge poboljšanja mjera za poticanje zapošljavanja mladih. Pozvali su političke stranke i odgovorne institucije da se prema problemima s kojima se mladi susreću na tržištu rada počnu odnositi bitno ozbiljnije i sustavnije.


Sven Janovski, potpredsjednik Mreže mladih Hrvatske, pozvao je na odlučan zaokret u načinu na koji se upravlja aktivnom politikom zapošljavanja u Hrvatskoj. Već niz godina, neovisno o sastavu vladajuće garniture, svjedočimo brojnim apsurdnim situacijama. Tako dolazi do naprasnog prekidanja provedbe mjera, nenajavljenog prekrajanja uvjeta korištenja, izostanka konzultacija s potencijalnim korisnicima te upornog nijekanja očitih manjkavosti u provedbi. Janovski je naglasio kako postoji potreba za potpuno drugačijim komunikacijskim pristupom: „Javnosti se mjere poput stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa predstavljaju kao čarobni štapić za rješavanje ključnih problema hrvatskog tržišta rada, a težak sezonski rad se prodaje kao vesela zabava koja će mlade odvesti u svijetlu budućnost.“ Postojeće mjere mogu se uvelike poboljšati. Primjerice, mjeru stručnog osposobljavanja može se poduprijeti kvalitetnijim sustavom mentorstva i učenja uz rad, što je i njezina bit. Potrebno je uvesti ciljane kvote korisnika/ica po svakoj županiji kako bi se osigurala pravednija regionalna dostupnost mjere, a samo trajanje mjere potrebno je uskladiti s realnim trajanjem osposobljavanja za određenu struku.


Poboljšanja su moguća, primjerice, i u slučaju mjere javnih radova. Naime, treba prestati s automatskim usmjeravanjem korisnika/ica koje pripadaju ranjivim skupinama, poput mladih iz alternativne skrbi ili osoba s invaliditetom, na korištenje te mjere. „Veliku većinu se nakon prijave na Zavod direktno usmjerava na mjeru javnih radova, neovisno o njihovoj motivaciji i prethodnom obrazovanju”, upozorila je Ana Preveden iz Udruge „Igra“. Time se mladima koji su tek izašli iz obrazovanja šalje pogrešna poruka da za njih nema mjesta u mjerama koje u praksi češće vode zapošljavanju, poput poticaja za zapošljavanje ili stručnog osposobljavanja. Smatra da se manjkavosti u uslugama koje se pružaju ovoj i drugim ranjivim skupinama mogu ispraviti bez velikih promjena u svakodnevnom funkcioniranju Zavoda.


Janovski je dodatno upozorio kako je potrebno ozbiljno raspravljati o urušavanju radničkih prava s kojima se susreće današnja generacija mladih pri izlasku na tržište rada: „Želimo da se u ovom društvu otvoreno progovori o problemima studentskog, privremenog i sezonskog rada te o kršenjima prava nekih od najranjivijih skupina društva.” U rujnu će Mreža mladih Hrvatske u suradnji s brojnim partnerima pokrenuti niz javnih aktivnosti kojima će otvoriti raspravu o ovim temama. U listopadu će se organizirati i prosvjedni marš, koji će okupiti kako nezaposlene mlade – tako i one koji osjećaju da ih njihova radna mjesta ostavljaju bez prava i perspektive.

Osobe za kontakt:
Sven Janovski, 099 837 6805, sven@mmh.hr
Karlo Kralj, 091 941 3696, karlo@mmh.hr

 
Podijeli zanimljivost sa društvom: