• Kontakt

  Telefon: + 385 1 4573 937

  Fax: +385 1 4611 032

  Skype: mmh-cyn

 • Adresa

  Selska cesta 112c,
  10 000 Zagreb,
  Hrvatska


NAŠI DONATORI

Mreža mladih Hrvatske ulaže napore u osiguravanju vjerodostojnosti i istinitosti informacija koje prenosi putem svog info-servisa "Mladi info". Međutim, Mreža mladih Hrvatske nije u mogućnosti jamčiti potpunu vjerodostojnost i istinitost informacija i odriče se odgovornosti za eventualne štete nastale korištenjem istih.


Sva prava pridržana 2007. - 2019. MMH.
Razvoj i održavanje: invento*

10.11.2015.

Nizom aktivnosti obilježen Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma


Uoči obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma u znak sjećanja na Kristalnu noć iz 1938. godine, Mreža mladih Hrvatske i Centar za mirovne studije te partnerske organizacije iz drugih gradova organizirali su niz aktivnosti u subotu 7. studenog pod krovnim nazivom „Govor mržnje možete prikriti – ali tragovi ostaju“. Antifašizam danas je borba za ravnopravnost i solidarnost u društvu i svaki otpor ustaljenim dogmama i praksama koje izazivaju podjele na bilo kojoj osnovi unutar zajednice, ali prema drugim zajednicama.

Važno je reagirati na ‘govor mržnje’, odnosno na poticanje na mržnju i nasilje prema drugima. Možemo ga prijaviti policiji ili nadležnim institucijama (pravobraniteljstva, komunalno i dr.), ali i reagirati u osobnim krugovima kada primijetimo takve izjave - među poznanicima, obitelji, prijateljima, na radnom mjestu... Nije stvar u cenzuri takvih izjava već u odgovornosti svih nas kao građana da reagiramo na radnje ili govor prema našim sugrađanima koji stvara netolerantno, uvredljivo ili ponižavajuće okruženje za njih, zasnovano na nekoj od karakteristika, a često na osnovi nacionalne, etničke ili pripadnosti drugim manjinskim skupinama. Sve ovo je od posebne važnosti u trenucima dolaska izbjeglica u Hrvatsku budući da su oni također ranjive skupine, a na nama je kao na dobrim domaćinima i sugrađanima da im poželimo dobrodošlicu”, istaknula je Cvijeta Senta iz CMS-a.

Mreža mladih Hrvatska i Centar za mirovne studije pozivaju građane da na putu do posla, škole, prijave fašistička obilježja u svome gradu – fotografiju mogu zalijepiti na zid događaja na Facebooku, kako bi dali svoj doprinos za zdraviju, tolerantniju i čišću okolinu.

Iako je izborna šutnja, o govoru mržnje i fašizmu nikada ne treba šutjeti! Dapače, svako naše ignoriranje govora mržnje, pravljenje da ono ne postoji dovodi do prešutnog odobravanja. Zato danas, na dan izborne šutnje, slavimo antifašizam za kojeg smatramo da nikada ne bi smio biti doveden u pitanje kao jedna od temeljnih vrednota ovoga društva”, naglasio je Marin Živković iz MMH.

Održana je i edukativna šetnja u Zagrebu  koja je počela na Trgu žrtava fašizma u čijoj neposrednoj blizini je bilo sjedište Ustaške nadzorne službe, kao i zatvor u kojem su bili zatočeni mnogobrojni istaknuti antifašisti. Šetnja koju je vodila kustosica Petra Braun završila je u Praškoj ulici gdje se do Drugog svjetskog rata nalazila zagrebačka Sinagoga.

 
Podijeli zanimljivost sa društvom: