• Kontakt

  Telefon: + 385 1 4573 937

  Fax: +385 1 4611 032

  Skype: mmh-cyn

 • Adresa

  Selska cesta 112c,
  10 000 Zagreb,
  Hrvatska


NAŠI DONATORI

Mreža mladih Hrvatske ulaže napore u osiguravanju vjerodostojnosti i istinitosti informacija koje prenosi putem svog info-servisa "Mladi info". Međutim, Mreža mladih Hrvatske nije u mogućnosti jamčiti potpunu vjerodostojnost i istinitost informacija i odriče se odgovornosti za eventualne štete nastale korištenjem istih.


Sva prava pridržana 2007. - 2018. MMH.
Razvoj i održavanje: invento*

16.10.2015.

Održana konferencija EU pita: Mladi na tržištu rada – Što smo napravili? Vrijeme je da podvučemo crtu.


U utorak 13. listopada u organizaciji Nacionalne radne skupine za strukturirani dijalog s mladima organizirana je konferencija održana konferencija EU pita:  Mladi na tržištu rada – Što smo napravili? Vrijeme je da podvučemo crtu. Na konferenciji je prisustvovalo preko sto osoba.

 

Konferencija je započela uvodnim izlaganjem Anamarije Sočo koja je ukratko predstavila proces strukturiranog dijaloga te objasnila koje su najvažnije preporuke proizašle iz trećeg ciklusa strukturiranog dijaloga koje su za cilj imale utjecati socijalno uključivanje mladih.

 

 

 Uz moderaciju Ante Martića, govornici Morana Makovec, voditeljica Službe za mlade,  Irena Bačelić, načelnica Sektora za analitiku tržišta rada, Marin Živković iz Mreže mladih Hrvatske, Svjetlana Marijon iz Zajednice informativnih centara za mlade u Hrvatskoj te Teodor Petričević iz Autonomnog centra – ACT su raspravljali o problemima mladih na tržištu rada.

 

 

Započelo se analizom stanja, što se dosada napravilo i u kojem smjeru idemo. Pričalo se o razvoju vještina kod mladih i što se time želi postići, kako poboljšati stručnu praksu i strukovno obrazovanje te što se radi za priznavanje ishoda neformalnog učenja. Jedno od ključnih pitanja je bilo vezano za autonomiju mladih. Kako se može osigurati samostalnost mladih i autonomija u odlučivanju? Kako povezujemo socijalne usluge? Što možemo napraviti da poboljšamo pristup tim uslugama mladima koji su u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Bilo je govora i o potencijalima za zapošljavanje mladih u rastućim i društveno korisnim industrijama s posebnim naglaskom na učeničke zadruge i zadružno poduzetništvo. Svi govornicu su se složili koliko je bitno ulagati u informiranje mladih te se pobrinuti da važne informacije stignu do njih. Puno vremena je posvećeno i raspravi o kvaliteti stručnog osposobljavanja, nužnosti da se mjera evaluira te da se osposobljavanje za radno mjesto događa u sklopu obrazovnog sustava.

 

 

Tijekom konferencije su sudionici twettali svoje komentare a nakon dijaloga između predstavnika mladih i donosioca odluka otvoren je bio prostor i za pitanja iz publike.

Zapisnik s konferencije se nalazi OVDJE.
 
 
 
 Podijeli zanimljivost sa društvom: