• Kontakt

  Telefon: + 385 1 4573 937

  Fax: +385 1 4611 032

  Skype: mmh-cyn

 • Adresa

  Selska cesta 112c,
  10 000 Zagreb,
  Hrvatska


NAŠI DONATORI

Mreža mladih Hrvatske ulaže napore u osiguravanju vjerodostojnosti i istinitosti informacija koje prenosi putem svog info-servisa "Mladi info". Međutim, Mreža mladih Hrvatske nije u mogućnosti jamčiti potpunu vjerodostojnost i istinitost informacija i odriče se odgovornosti za eventualne štete nastale korištenjem istih.


Sva prava pridržana 2007. - 2019. MMH.
Razvoj i održavanje: invento*

23.07.2014.

Otvoreno pismo Platforme 112 upućeno Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te Uredu za udruge Vlade Republike Hrvatske povodom objavljivanja Izvješća o financiranju projekata i programa organizacija civilnoga društva iz javnih izvora u 2013. godini


Poštovani,

 

17. srpnja 2014. Vlada Republike Hrvatske usvojila je Izvješće o financiranju projekata i programa organizacija civilnog društva iz javnih izvora u 2013. godini. Platforma 112 pozdravlja svako nastojanje da se osigura transparentnost dodjeljivanja javnih sredstava i iz toga razloga osjetili smo dužnost reagirati na ovaj dokument.

 

Naime, u dokumentu nabrajaju se udruge koje su korisnice sredstava Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), tj. udruge koje su koristile mjere Aktivne politike zapošljavanja. To samo po sebi ne bi predstavljalo problem da se ti podaci do sada nisu tumačili kao tajni u smislu zaštite poslovne tajne. Tako u odgovoru na GONG-ov zahtjev za ustupanje takvih podataka, sukladno ZPPI-u od 18.03.2014., HZZ navodi kako identifikacijski podaci o poslodavcima koji koriste usluge Zavoda predstavljaju Poslovnu tajnu te ih se stoga ne može pojedinačno identificirati, već ih se može prikazati samo prema području djelatnosti. Tu dolazi do ključnog prijepora.

 

Po kojem kriteriju su udruge izdvojene kao posebna kategorija poslodavaca koji su koristili mjere Aktivne politike zapošljavanja, a čije podatke je prihvatljivo javno objavljivati?  Prema tome, podaci koji su objavljeni ili su ilegalni, jer narušavaju poslovne tajne, ili ne obuhvaćaju sve poslodavce/korisnike. Treći zaključak bi bio da se namjerno diskriminiraju udruge u mjerama Aktivne politike zapošljavanja, na što je GONG nedavno upozorio.

 

Kako Platforma 112 ne vjeruje da bi način korištenja sredstava državnog proračuna trebala biti tajna, niti za udruge građana, niti za privatne poslodavce, a niti za državna tijela i institucije, smatramo da treba objaviti popis imena svih poslodavaca koji su korisnici mjera, bili oni privatni, javni, udruge, itd., te ih objaviti zajedno s iznosom sredstava koja su im dodijeljena i nazivom mjere koju su koristili.

 

Objavljivanjem tih podataka postigla bi se veća transparentnost dodjele sredstava iz državnog proračuna te bi se smanjila institucionalna diskriminacija udruga do koje je nedvojbeno došlo.

 

Kontakt: Mreža mladih Hrvatske, info@mmh.hr,  01-4573-937

 „Platformu 112 – za Hrvatsku vladavine prava“ čine sljedeće organizacije:

B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran, Centar za mirovne studije, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Kuća ljudskih prava Zagreb, Regionalni info-centar za mlade Rijeka – UMKI, Roditelji u akciji – RODA, Srpski demokratski forum, Transparency International Hrvatska, Udruga mladih "Mladi u Europskoj uniji", Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS, Udruga za samozastupanje, Udruga za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda HOMO Pula, Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta Protagora,  Zagreb Pride, Zelena akcija, Ženska soba – Centar za seksualna prava

 

„Platformu 112 – za Hrvatsku vladavine prava“ podržavaju sljedeće organizacije:

Brodsko ekološko društvo, Centar za građanske inicijative Poreč, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Centar za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć Vukovar, Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, DEŠA – Dubrovnik, Domino, Eko-Eko Komin, Eko Pan, Eko-Zadar, Ekološko turistička udruga Šolta, Ekološka udruga Krka Knin, Fade In – Fantastično dobra institucija, Forum za slobodu odgoja, Hrvatsko debatno društvo, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba DODIR, Hrvatski savez slijepih, Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet, Info zona, Informativno Pravni Centar (IPC), Iskorak - Centar za prava seksualnih i rodnih manjina, Koalicija udruga u zdravstvu, Koordinacija udruga za djecu, Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Lezbijska grupa Kontra, MIRamiDA, Mirovna grupa Oaza Beli Manastir, Mreža mladih Hrvatske, Multimedijalni institut, ODRAZ-Održivi razvoj zajednice, Organizacija za građanske inicijative, Pravo na grad, Projekt građanskih prava Sisak, Radio Mreža, Savez udruga stanara Hrvatske, Socijalna politika i uključivanje (SPUK), Udruga Delta, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama Put u život – PUŽ, Udruga za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama – Sjaj, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga, Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Međimurske županije, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Udruga za promicanje inkluzije, Udruga za promicanje istih mogućnosti, Udruga za razvoj civilnog društva SMART, Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka, Udruga za unapređenje kvalitete življenja LET, Udruga za zaštitu ljudskih prava i humanitarne aktivnosti Dalmatinski odbor solidarnosti-DOS, Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Volonterski centar Zagreb, Zaklada Slagalica, Zbor istraživačkih novinara,  Zelena Istra 

 
Podijeli zanimljivost sa društvom: