• Kontakt

  Telefon: + 385 1 4573 937

  Fax: +385 1 4611 032

  Skype: mmh-cyn

 • Adresa

  Selska cesta 112c,
  10 000 Zagreb,
  Hrvatska


NAŠI DONATORI

Mreža mladih Hrvatske ulaže napore u osiguravanju vjerodostojnosti i istinitosti informacija koje prenosi putem svog info-servisa "Mladi info". Međutim, Mreža mladih Hrvatske nije u mogućnosti jamčiti potpunu vjerodostojnost i istinitost informacija i odriče se odgovornosti za eventualne štete nastale korištenjem istih.


Sva prava pridržana 2007. - 2018. MMH.
Razvoj i održavanje: invento*

09.09.2014.

Priopćenje za javnost: KAKVE GRAĐANE ŽELIMO?


Mreža mladih Hrvatske prilikom početka nove školske godine ovim putem izražava zabrinutost oko postupaka trenutne Vlade i vodećih osoba u formiranju obrazovne politike Republike Hrvatske. 
 
Hrvatski obrazovni sustav, kao i svaki drugi koji djeluje pod Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, želi stvarati mlade ljude spremne da aktivno sudjeluju u društvu. Demokracija podrazumijeva da iz tog sustava izlaze ljudi svjesni svojih prava i odgovornosti, sa znanjima i vještinama kojima bi mogli utjecati na pozitivne promjene u zajednicama. No, istovremeno, uzmemo li u bilo kojem trenutku studenta/icu završne godine fakulteta, učenika/icu koji završava srednju strukovnu školu, ili osobu koja tek ulazi u mladost završavajući osnovnu školu, i pitamo je: „Što mislite da je bio cilj ovog sustava u kojem ste sada bili? Razmislite tko ste, i recite nam, što su svi uključeni željeli postići da vi znate i/ili možete?“, odgovori ni u kom slučaju ne bi bili ujednačeni, niti slični gore navedenim načelnim očekivanjima jednog demokratskog obrazovnog sustava.
 
Ovaj nesrazmjer načelnih ciljeva obrazovne politike i pojedinaca koji izlaze iz sustava dovodi nas do promišljanja, imamo li odgovor na pitanja: koji je cilj hrvatskog obrazovnog sustava?; kakve građane „stvaramo“?; te želimo li takve građane ili jednostavno ne znamo drugačije?. Koji god  bio odgovor na posljednje pitanje, podjednako je zastrašujući.
 
Posljedice manjkavosti hrvatske obrazovne politike vidljive su svakodnevno u medijima, gdje nas izneseni rezultati istraživanja te odluke onih zaduženih za oblikovanje tih politika, plaše i tjeraju na razmišljanje. Prema novim EUROSTAT-ovim rezultatima nezaposlenost mladih diže na skoro pa 50%1, mladima s teškoćama u razvoju se uskraćuju mnoga zanimanja2, a građanski se odgoj i obrazovanje uvodi u škole u tragovima3. Ovakvi potezi donositelja odluka u području obrazovanja, sve više udaljavaju hrvatsku realnost od davno ratificirane Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, te čine obrazovnu politiku diskriminatornom, a relevantne informacije za djelovanje u demokratskom društvu mladima nedostupnima. Mladi se sve više udaljavaju od uloge aktivnih i odgovornih građana te postaju osobe koje poslušno slijede loše odluke svoje Vlade. Odustajanje od predloženog modela uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja kao obaveznog predmeta u više razrede osnovne škole i niže razrede srednje škole, te međupredmetne teme tijekom cijelog školovanja, dodatno nas obeshrabljuje u vjerovanju da vodeći donositelji odluka znaju kako razvijati društvo ljudskih prava i potaknuti svoje građane na aktivno sudjelovanje u zajednicama. Postavlja se pitanje želi li hrvatska Vlada upravo ovakve građanine, koji neće preispitivati koliko negativne posljedice manjkavog sustava utječu upravo na njih same na svakodnevnoj bazi?
 
Kobne posljedice ovakvog ne-strateškog i ne-kompetentnog djelovanja bombardiraju nas svakog dana. Dok vodeće strukture tragaju za odgovorima na gore postavljenim pitanjima, novih 41.000 djece ulazi u školske klupe, a mi si samo možemo postaviti pitanje: bojimo li se kakvi će iz hrvatskog obrazovnog sustava izaći? 
 
 
 
Kontakt osoba: Monika Rajković, 099/251-8670
 
 
 
1 http://www.monitor.hr/vijesti/eurostat-na-samom-smo-dnu-europe-bez-posla-polovica-mladih-hrvata/270822/
2 http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=13222
3 http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=13279&sec=1933
 Podijeli zanimljivost sa društvom: