• Kontakt

  Telefon: + 385 1 4573 937

  Fax: +385 1 4611 032

  Skype: mmh-cyn

 • Adresa

  Selska cesta 112c,
  10 000 Zagreb,
  Hrvatska


NAŠI DONATORI

Mreža mladih Hrvatske ulaže napore u osiguravanju vjerodostojnosti i istinitosti informacija koje prenosi putem svog info-servisa "Mladi info". Međutim, Mreža mladih Hrvatske nije u mogućnosti jamčiti potpunu vjerodostojnost i istinitost informacija i odriče se odgovornosti za eventualne štete nastale korištenjem istih.


Sva prava pridržana 2007. - 2018. MMH.
Razvoj i održavanje: invento*

30.10.2015.

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE - Jesu li mladi društvu preskupi?


Mreža mladih Hrvatske (MMH) održala je u sklopu kampanje „Slika, ton… a program?“ debatu političkih stranaka povodom zahtjeva relevantnih za mlade. Debata je održana u 12h u Hotelu International u Zagrebu te je ugostila predstavnike stranaka: MOST (Ante Lučić), SDP (Maja Sporiš), HSS (Željko Jurković), HNS (Goran Beus Rihemberg), Hrvatska zora Nikola Kovač), ORaH (Ivan Buljan), ZA GRAD (Iva Kvakić) i PAMETNO (Ivica Puljak), debatu je pratilo oko 100 gledatelja, uglavnom mladih, a vodio ju je novinar Hrvoje Krešić. Stranke su time dobile priliku očitovati se oko zahtjeva u kontekstu nadolazećih izbora te pokazati koliko su im (ne)bitni mladi u izbornim programima.
 
„Mladi koji su ovdje u prostoriji ne bi imali krov nad glavom niti hranu za jesti da nemaju roditelje, da ne rade prekarne poslove u lošim uvjetima, s lošom plaćom i u nesigurnim okolnostima“. Tim riječima je debatu otvorio predsjednik MMH Karlo Kralj te dodao „mladi su najbolji svjedok rastuće društvene nejednakosti u hrvatskom društvu“. Time se postavio okvir rasprave – mladi su jedna od najčešće zapostavljenih skupina u društvu, dok su najčešće eksploatirani u predizborno vrijeme vrlo rječitim, ali sadržajno ispraznim obećanjima. Točno koliko su gostujuće stranke osviještene o problemima mladih govori i stav većine da su socijalna prava preskupa te da ne treba garantirati pravo koje je preskupo, čime se pokazalo da mnoge nemaju visok društveni senzibilitet. U populaciji od 800.000 mladih u RH, oko 100.000 je zadnjih godina u registriranoj nezaposlenosti, dok je velik dio njih u riziku od dugotrajne nezaposlenosti ili već duže vrijeme ne može naći posao. Mnogim predstavnicima stranaka se nažalost čini da su za tu situaciji krivi ili sami mladi ili država koja prevelikim regulacijama ne omogućava poduzetnicima slobodno poslovanje, zbog čega nema dovoljno radnih mjesta.
 
Većina se time pokazala manje osjetljiva na probleme mladih koji traže posao, nemaju više prava smještaja i prehrane koja su imala obrazovanja, a usto nemaju niti potporu roditelja iza sebe. Naime, zahtjev MMH da se mladima bez prijašnjeg radnog iskustva, onih koji su netom izašli iz obrazovnog sustava, prilikom prijave na HZZ četiri mjeseca isplaćuje naknada u iznosu od pola minimalne plaće, većina stranaka odbila je kao preskup i besciljan, argumentirajući kako ima previše mjera koje koštaju porezne obveznike te da ovakva mjera nema nikakvu vrijednost. Tako je Željko Jurković iz HSS-a izjavio „To je samo jedna mjera, kratkoročno ćemo primati novac, ali neće se otvoriti ni jedno novo radno mjesto. Tu naknadu ćemo potrošiti, zaboraviti i opet biti u istim problemima“, dok je Ivica Puljak iz PAMETNO argumentirao „5% ljudi će biti oni koji će kreirati stvari, ali u njih vrijedi ulagati. Treba ulagati u one koji će kreirati nešto, a ne u mjere koje će nekome samo pomoći“. S druge strane Iva Kvakić iz ZA GRAD izjavila je: „Podržavamo naknadu jer smatramo da nije fer da oni koji su radili imaju pravo na dobivanje naknade, a mladi koji tek izlaze nemaju pravo. To se osobito odnosi na mlade koji su socijalno isključeni ili, recimo, nemaju roditelje.“
 
Sličan stav većine stranka vidio se i oko zahtjeva da se ratificiraju i preostala poglavlja Europske socijalne povelje, koja garantiraju neka osnovna prava osobama sa invaliditetom, pravo na obrazovanje, itd. Većina se složila kako za ta prava nema novaca te da birači, a time i mladi, trebaju manje očekivati od same države i sami si pomoći. Mogla su se čuti uglavnom dva prevladavajuća gledišta. Onaj stranaka iz trenutne vladajuće koalicije, koje je Goran Beus Richembergh iz HNS-a sumirao: „Radi se o 4 nova poglavlja kojima Hrvatska pristupa, ali implementacija Povelje košta novaca… Jedan dio ovih točaka je ispušten jer on financijski i fiskalno znači ogromno opterećenje“ te onaj stranka koje naglašavaju poduzetništvo i smanjenje regulacije te traženja države prema istima, što Ante Lučić iz MOST-a opisuje: „Trebamo rasteretiti realni sektor koji je preopterećen. Mi definiramo tko će i što i koliko raditi. Mi stvaramo radna mjesta, ne država“.  Neke su stranke podržale važnost Socijalne povelje te je tako Ivan Buljan iz ORaH-a izjavio: „Neratificiranje Povelje pokazuje jasnu nebrigu za sustav“.
 
Na zahtjev integracije prakse za vrijeme obrazovanja, a ne izvan, stranke su bile poprilično podijeljene. Dok je Ante Lučić iz MOST-a na primjeru prakse iz inozemstva pokazao potrebu za integracijom prakse: „Svi fakulteti na zapadnim zemljama imaju obavezu unutar programa da osoba mora imati 2-3 mjeseca prakse“, predstavnici stranka trenutne vladajuće koalicije argumentirali su kako je to nemoguće te hvalili mjeru Stručnog osposobljavanja kao rješenje problema. Željko Jurković iz HSS-a smatra da stručno osposobljavanje izvan sustava obrazovanja predstavlja nepremostivi administrativni teret: „Jednostavno nema kontrole da li su ti mladi stvarno prošli stručno usavršavanje jer bi to bilo toliko glomazan program koji provjerava na razini Hrvatske da li mladi samo kuhaju kave ili su stvarno radili i doprinijeli radu“. Većina se na kraju složila da je praksa integrirana u obrazovni sustav nužna.
 
Debata je koncipirana kao objektivan dijalog među strankama gdje su se imali prilike očitovati oko nekih od najbitnijih problema mladih pred samim mladima, njih skoro 100, koji su aktivno postavljali pitanja te svoje komentare pisali i na Twitteru pod oznakom #SlikaTonAProgram. Nadamo se da je ova debata dala mladima priliku da vide dio toga što stranke zagovaraju na izborima, a što se izravno tiče njih. 
Video snimka debate bit će dostupna uskoro na stranicama Mreže mladih Hrvatske – www.mmh.hr. 
 
 
NAPOMENA: MMH je nastojala održati objektivnu i široku debatu svim zainteresiranim strankama, uz jedino ograničenje ukupnog broja govornika. Tako je poslan poziv i najvećoj oporbenoj stranci – HDZ-u, no oni se ni nakon opetovanih poziva nisu odazvali. 
 
Kontakt:
Karlo Kralj, predsjednik, karlo@mmh.hr, 098 966 7853
 Podijeli zanimljivost sa društvom: