• Kontakt

  Telefon: + 385 1 4573 937

  Fax: +385 1 4611 032

  Skype: mmh-cyn

 • Adresa

  Selska cesta 112c,
  10 000 Zagreb,
  Hrvatska


NAŠI DONATORI

Mreža mladih Hrvatske ulaže napore u osiguravanju vjerodostojnosti i istinitosti informacija koje prenosi putem svog info-servisa "Mladi info". Međutim, Mreža mladih Hrvatske nije u mogućnosti jamčiti potpunu vjerodostojnost i istinitost informacija i odriče se odgovornosti za eventualne štete nastale korištenjem istih.


Sva prava pridržana 2007. - 2018. MMH.
Razvoj i održavanje: invento*

04.05.2017.

Priopćenje za medije: Čuvajte nas, pazite nas, jer i Planovi su premalo!


Prošlog tjedna cijela Hrvatska je svjedočila diskriminaciji u Gradištu kraj Županje, kada je svećenik odbio pričestiti dječaka s Downovim sindromom skupa s ostalim učenicima. Tek nakon pritiska javnosti, dječaku je omogućeno da primi svetu pričest zajedno sa ostalim učenicima. Ove i slične situacije kada pripadnici ranjivih skupina nailaze na prepreke i nejednako postupanje, dokaz su da institucije trebaju uložiti dodatne napore u suzbijanju diskriminacije, što uključuje i sveobuhvatniju strategiju borbe protiv diskriminacije.
Prema informacijama iz medija, na sastanku Radne skupine za izradu Nacionalnog plana za  borbu protiv diskriminacije održanom 27. ožujka, predstavljena je nova verzija plana iz koje je izbrisana čak trećina od ukupnog broja mjera. Potaknuti tim navodima, organizacije potpisnice ovog priopćenja, ovim putem se obraćaju Radnoj skupini za izradu novog Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije.


Recentna događanja nas navode na pitanje kakav je to plan borbe protiv diskriminacije gdje se smanjuje broj mjera (a samim time i broj skupina kojima su te mjere usmjerene)? Je li nova, pročišćena verzija Nacionalnog plana i dalje strateški dokument koji teži izgradnji cjelovitog sustava zaštite od diskriminacije?
Ukoliko se broj mjera predviđenih Nacionalnim planom smanjuje, gdje je tu inkluzija? Ako se mjere koje se tiču LGBTIQ populacije i reproduktivnih prava izbacuju iz nacrta, kako se planira osigurati uključenost svih ranjivih skupina? Ukoliko se želi povećati inkluzivnost, onda treba ići u smjeru dodatnog proširenih ciljanih grupa i dodatnog rafiniranja mjera kako bi se zaštitila prava najranjivijih skupina.


Mi, predstavnice i predstavnici organizacija civilnog društva koje potpisuju ovo priopćenje izražavamo zabrinutost razvojem događanja, ali izražavamo i naša očekivanja od Radne skupine i novog Nacionalnog plana. Očekujemo da se u svome radu vodite računa o inkluziji različitih društvenih ranjivih skupina na stručan i profesionalan način, uključujući organizacije civilnog društva čije je djelovanje usmjereno na određene ranjive skupina, a koje su upoznate sa aktualnim i relevantnim podacima o stanju društva.
Ovim putem želimo istaknuti važnost da u Nacionalnom planu i pripadajućem Akcijskom planu zadržite mjere usmjerene zaštiti manjinskih skupina na sljedeći način:


• Da posebnu pozornost pridate populaciji djece i mladih oboljelih od malignih bolesti za koju je u prošlom Nacrtu i bilo naznačeno da postoji prostor za intervencije, dodatne mjere i zakonske izmjene
• Da očuvate integritet i dignitet žena na način da ne zadirete u reproduktivna prava
• Da dodatne napore usmjerite  na rješavanje niza statusnih problema beskućnika kako bi im se olakšao ulazak na tržište rada te time napravio bitni korak ka osiguranju dostojanstvenog života
• Da prepoznate da je u današnjim ekonomskim i političkim okolnostima, cjelokupna populacija mladih u riziku od diskriminacije i socijalne isključenosti
• Da na umu imate da je obrazovanje za ljudska prava i aktivno građanstvo u najboljem interesu djece i mladih i zadovoljavanja njihovog prava na informacije
• Da nema mjeste stereotipima u udžbenicima kada je u pitanju LGBTIQ populacija ili pak druge seksualne ili nacionalne manjine
O vašem radu i mjerama koje će te (ili nećete) uvrstiti u nacionalni plan ovisi budućnost manjinskih i ranjivih skupina! Sve one se obzirom na svoj socio-ekonomski položaj nalaze u poziciji da budu žrtve diskriminacije te da im se ograniči pristup pravima, uslugama i dobrima nužnima za ispunjenje njihovih potencijala od kojih ćemo svi imati koristi jednoga dana. Smatramo da u originalnom Nacionalnom planu nema suvišnih i redundantnih mjera, već ima onih mjera koje se očito kose s netolerantnim stavovima. Ovim putem Vas pozivamo da ne “čistite” tekst Nacionalnog plana već da unatoč pritiscima, ostanete čistog obraza i budete oni koji će utabati put ljepšoj, transparentijoj i inkluzivnijoj Hrvatskoj.

 

Organizacije potpisnice:
• Mreža mladih Hrvatske
• Nansen dijalog centar Osijek
• Udruga Igra
• Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje
• Udruga Ardura Šibenik
• Romska udruga mladih Brodsko-posavske županije
• Hollaback! Croatia
• Krijesnica - udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima
Podijeli zanimljivost sa društvom: