• Kontakt

  Telefon: + 385 1 4573 937

  Fax: +385 1 4611 032

  Skype: mmh-cyn

 • Adresa

  Selska cesta 112c,
  10 000 Zagreb,
  Hrvatska


NAŠI DONATORI

Mreža mladih Hrvatske ulaže napore u osiguravanju vjerodostojnosti i istinitosti informacija koje prenosi putem svog info-servisa "Mladi info". Međutim, Mreža mladih Hrvatske nije u mogućnosti jamčiti potpunu vjerodostojnost i istinitost informacija i odriče se odgovornosti za eventualne štete nastale korištenjem istih.


Sva prava pridržana 2007. - 2018. MMH.
Razvoj i održavanje: invento*

01.10.2015.

Stavovi mladih kao ogledalo odraslih - izvještaj s konferencije za novinare


Jutros je u prostorijama GONG-a u Zagrebu održana konferencija za medije povodom objave rezultata istraživanja političke pismenosti maturanata te istraživanja stavova i percepcije opće populacije o građanstvu.

 

Ovi rezultati puno manje govore o mladima, a puno više o nama kao društvu i tome što smo radili proteklih 20-ak godina“, istaknuo je Berto Šalaj, član Vijeća GONG-a, komentirajući rezultate Istraživanja političke pismenosti učenika završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj. Dodao je da obrazovni sustav ima tu poziciju u društvu da utječe na mlade, ali da je problem što nijedne političke elite, koje nose odgovornost za razvoj demokratske političke kulture, do sada to nisu osvijestile.

 

„Potencijali obrazovanja ostaju neiskorišteni: mladi ne znaju dovoljno i nemaju razvijene kompetencije, a k tome su zbunjeni i vrlo neodlučni oko nekih temeljnih društvenih pitanja, pa se možemo zabrinuti čini li ih to podložnima manipulacijama i je li to prepreka njihovom budućem sudjelovanju u rješavanju društvenih problema“, istaknula je Martina Horvat u ime GOOD inicijative pozivajući Ministarstvo i radne skupine za kurikularnu reformu da koriste rezultate ovih istraživanja i primjere dobre prakse kako bi se osiguralo da se u reformi čuje i glas mladih.

 

Da demokratski deficit nije rezerviran samo za mladu populaciju u Hrvatskoj, pokazuju rezultati Istraživanja percepcije i stavova ispitanika o građanstvu provedenog nad općom populacijom. „Građani su nedovoljno politički kompetentni i ne razumiju ulogu pojedinca u demokratskom političkom sustavu, a dijele veliko nepovjerenje – kako socijalno, tako i političko“, istaknuo je Marko Kovačić, politolog sa Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

 

Povodom Svjetskog dana učitelja u ponedjeljak 5. listopada 2015. od 10 do 12h u prostorijama Hrvatskog sabora održati će se okrugli stol o rezultatima istraživanja. Više o konferenciji pogledajte u pozivu.  Ukoliko želite prisustvovati konferenciji, molim vas da najavite svoj dolazak te dostavite svoje ime, prezime, kontakt i OIB na e-mail: ured@gong.hr Na isti e-mail ili na broj telefona 01 48 25 444 se možete obratiti za sva pitanja i prijedloge.

 

Izvještaj s konferencije za medije

 

Sažetak i izvještaj o Istraživanju stavova i percepcije ispitanika o građanstvu

 

Sažetak i izvještaj o Istraživanju političke pismenosti učenika završnih razreda srednjih škola

 

 

 
 
 
 

 
Podijeli zanimljivost sa društvom: