Projekti

I mene se pita! - glas Vijeća učenika u vrijeme COVID-19

Razdoblje provedbe:

2020. - 2021.

Nositelj projekta

Udruga Delta

Partneri

Centar za građanske inicijative Poreč, Dokkica Osijek, Udruga Delta i Info zona

Cgi Dokkica Delta Info zona

O projektu

U vremenu velikih promjena u odgojno-obrazovnom procesu zbog COVID-19 bolesti, glas učenika se u velikoj se mjeri ne uzima u obzir. Tako su narušeni demokratski procesi u školama, kao i dobrobit učenika i sama uspješnost mjera za suzbijanje epidemije COVID-19 u školama. Glavni cilj projekta „I mene se pita! – glas Vijeća učenika u vrijeme COVID-19“ jest ojačati zagovaračku uloga civilnog društva i Vijeća učenika kao predstavničkog tijela učenika u praćenju i upravljanju odgojno-obrazovnim politikama u doba pandemije COVID-19, kao i naglasiti važnost Vijeća učenika u pitanjima vezanima uz prava i obaveze učenika.

To se planira postići kroz provedbu dvije aktivnosti: zagovaranja učeničke participacije prema relevantnim tijelima vlasti na nacionalnoj i lokalnim razinama, kao i provedbu istraživanja o uključivanju učenika u procese odlučivanja o pitanjima vezanima uz prava i obaveze učenika u školama na razini cijele Hrvatske. Kroz zagovaranje pratit će se i naglašavati važnost provedbe relevantnih odredbi Zakona vezanih uz učeničku participaciju. Podaci prikupljeni istraživanjem, osim što će dati sliku o učeničkoj participaciji u uvjetima vezanima za COVID-19, iskoristit će se i za formiranje Preporuka za uključivanje Vijeća učenika u donošenje odluka koje se tiču učenika u kriznim situacijama.

Ovaj projekt usmjeren je prije svega na relevantna tijela vlasti, koja se želi osvijestiti i mobilizirati za podršku radu Vijeća učenika u uvjetima vezanima uz COVID-19. Nadalje, projekt će obuhvatiti odgojno-obrazovne djelatnike u Hrvatskim školama, kao i predstavnike Vijeća učenika, čija se mišljenja i prijedlozi za povećanje participacije učenika namjeravaju prikupiti istraživanjem. Učenici će sudjelovati u pisanju Preporuka, koje će biti javno dostupne za korištenje odgojno-obrazovnim ustanovama, drugim organizacijama civilnog društva, kao i javnosti.

Projekt provode Udruga "Delta", Mreža mladih Hrvatske, Centar za građanske inicijative Poreč, Dječji kreativni centar "DOKKICA" i Info zona. Projekt je podržan s € 4.997,18 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.

 

 

Main i mene se pita mreze

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.