Projekti

The Melting Pot

Razdoblje provedbe:

2021. - 2022.

Nositelj projekta

NAPOR

Partneri

Muzej Na Grad Negotino, Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, Galerija Matice Srpske i SOJUZ za Mladinska Robota

Logomuzej Pogon share Galerija Sojuz za mladinska rabota 155180

O projektu

“The Melting Pot” spaja organizacije koje rade s mladima i kulturne institucije iz Srbije, Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije s ciljem približavanja kulturnih institucija mladima kroz stvaranje i testiranje kulturnih programa za mlade. Kroz ovaj Erasmus+ projekt razvijamo međusektorsku suradnju između mladih i kulture te razvijamo inovativne, interaktivne i inkluzivne metode i alate za rad s mladima u kulturnim institucijama, te stvaramo preduvjete za profesionalnost osoba koje rade s mladima u kulturi i zaposlenika_ica u kulturnim institucijama.

Ciljevi projekta „The Melting Pot“ su:

Očekivani rezultati projekta su:

 

INTELEKTUALNI OUTPUTI:

1. S ciljem utvrđivanja potreba mladih u području kulture i razloga njihove (ne)uključenosti u kulturne institucije, provedeno je kvantitativno i kvalitativno istraživanje u Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj i Srbiji po istoj metodologiji. Rezultati istraživanja, na osnovu ukupno 567 mladih i 28 kulturnih institucija koji su sudjelovali u istraživanju, dostupni su u: Nacionalnom izvješću za Srbiju, Nacionalnom izvješću za Hrvatsku i Nacionalnom izvješću za Sjevernu Makedoniju. Komparativna analiza nacionalnih istraživanja pokazuje da postoji mnogo prostora i mogućnosti za poboljšanja u pogledu sudjelovanja mladih u kulturi u svim uključenim zemljama.

2. Edukativi program za primjenu neformalnih pristupa kroz načelo rada s mladima u kulturnom sektoru razvijen je s ciljem povećanja kapaciteta radnika_ca koji rade s mladima i kulturnih djelatnika_ca za razumijevanje različitih pristupa i principa u oba sektora te povećanja međusektorske suradnje u stvaranje zajedničkih programa i aktivnosti koje podupiru osobni i društveni razvoj mladih i potiču ih na aktivni konzumenti kulture, kako bi se promicalo aktivno uključivanje i sudjelovanje mladih u planiranju i stvaranju kulturnih sadržaja za mlade.

3. Razvoj i testiranje programa za rad s mladima u kulturnim ustanovama – po principu „Walk the talk“ projektni konzorcij udružio se u izradi 6 edukativnih programa rada s mladima u području kulture. Tri programa su testirana u parovima mladih osoba i kulturnih djelatnika_ca iz svake zemlje, uključujući 60 mladih iz različitih skupina, tijekom razdoblja od otprilike 4 mjeseca. Svaki od testiranih programa je evaluiran i sve naučene lekcije su integrirane u detaljno objašnjenje programa koji se može primijeniti u različitim kulturnim ustanovama.

4. Booklet "Melting pot of Innovation in Youth Work and Culture Institutions" sadrži kratak pregled o kulturi i radu s mladima u Hrvatskoj, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i EU. Booklet pruža informacije o digitalnom radu s mladima i navodi više od 50 digitalnih platformi, alata i metoda. Prikazani su primjeri inovativnih i kreativnih metoda u radu s mladima iz Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Europe, s fokusom na digitalne platforme, alate i metode. Uz to je u Bookletu navedeno i 9 inspirativnih intervjua s mladim osobama, radnicima_cama s mladima i kulturnim djelatnicima_cama, kojima je cilj motivirati i potaknuti interes za razvoj sličnih aktivnosti diljem regije i EU. Sažetak nalaza Bookleta dostupan je OVDJE.

Main 198863585 10159528764342138 7075666537594671778 n

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.