Socijalna prava mladih

Poboljšati socijalna prava mladih, s posebnim naglaskom na obrazovanje, zapošljavanje i radnička prava.

U sklopu Strateškog plana MMH 2018.-2020. prvi cilj se fokusira na socijalna prava mladih. Godinama bavljenja temama zapošljavanja i radničkih prava te pritom i pitanjima dostupnog i besplatnog javnog zdravstva, pristupačnog stanovanja te socijalnim politikama i uslugama, prepoznali_e smo važnost bavljenja socijalnim pravima mladih na sveobuhvatan način. Nije dovoljno samo naći posao, već on mora biti stabilan i kvalitetan. Nije dovoljno samo moći iznajmiti stan, već da se životom u njemu ostvaruju neka prava koja garantiraju sigurnost. Zbog toga se naše djelovanje proširilo i na bavljenje politikama tržišta rada, socijalnim politikama, stambenim politikama, zdravstvenim politikama, itd.

Ukratko, smatramo da mlade osobe moraju imati prohodan životni put od obrazovanja do osamostaljivanja.

Za početak, mlade osobe imaju garantiran pristup obrazovanju (osnovnom, srednjem i, ako to žele, visokom) te da im se za to osiguraju svi mogući uvjeti, a naročito kako bi obrazovanje bilo pristupačno i onim mladim osobama koje nemaju snažnu imovinsku situaciju u pozadini ili sigurnosnu mrežu u vidu roditelja/skrbitelja. Svaka mlada osoba mora imati priliku obrazovati se kako bi se mogla realizirati unutar svoj izabrane profesije.

Potom, smatramo da se mora osigurati nesmetan i brz izlazak mladih na tržište rada po završetku obrazovanja, ali gdje će dobiti kvalitetne ponude za pripravništvo ili puno zapošljavanje, gdje ih onda čeka stabilan posao, kvalitetna plaća i dobri radni uvjeti.

Na kraju, mlade osobe moraju imati mogućnost samostalno si osigurati egzistenciju, ne samo u obliku plaće koja ih prehranjuje, već i uvjeta koji im omogućuju da mogu samostalno živjeti (da iznajme ili kupe stan ili kuću, da u iznajmljenom stanu imaju sigurnost i prava kao stanari), osigurati si sve potrebne zdravstvene usluge kroz sustav javnog zdravstva te planirati vlastitu budućnosti i osnivanje obitelji, ako to žele.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.