Main cms
24.11.2021.

Europski sud za ljudska prava potvrdio da je hrvatska policija kriva za smrt djevojčice: Plenković mora smijeniti vrh MUP-a i policije

Podijeli:

Europski sud za ljudska prava potvrdio je da Hrvatska nezakonito protjeruje ljude. Presuda u slučaju male Madine Hussiny koja je poginula prilikom takvog protjerivanja 2017. godine nije sramota samo za Ministarstvo unutarnjih poslova ili policiju, već za cijelu za Hrvatsku, sve nas, njene građane, a posebice za Vladu.

“Od premijera Plenkovića očekujemo hitnu smjenu odgovornih za smrt djeteta na našim granicama zbog postupaka institucija koje mi, građani Hrvatske, financiramo”, istaknuli su iz Centra za mirovne studije i udruge Are You Syrious na konferenciji za medije pred Vladom RH 19.11.2021. 

“Osim žurnog pronalaska i sankcioniranja izravnih počinitelja, po zapovjednoj odgovornosti tražimo smjenu glavnog ravnatelja policije Nikole Miline te načelnika Uprave za granicu policije i pomoćnika glavnog ravnatelja policije Zorana Ničena. Zbog političke odgovornosti, od premijera Andreja Plenkovića tražimo i smjenu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, kao i državne tajnice Terezije Gras uključene u pritiske na branitelje ljudskih prava te blokiranje neovisnih međunarodnih istraga”, rekla je Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije.

Naime, Europski sud za ljudska prava je objavio 18.11. presudu kojom je utvrdio da je RH povrijedila Madinino pravo na život, da je nečovječno postupala prema djeci držeći ih u detenciji, da je cijelu obitelj protuzakonito lišila slobode, a dio obitelji kolektivno protjerala iz Hrvatske te im nakon svega toga onemogućavala pristup odvjetnici. Malena Madina Hussiny i njezina obitelj od najvišeg suda za ljudska prava time su priznati kao žrtve nezakonitog protjerivanja koje je za posljedicu imalo gubitak života šestogodišnje djevojčice prije četiri godine, 21. studenog 2017. godine.

“Sud je zaključio kako je Hrvatska usred noći kolektivno protjerala majku i njezino šestoro djece s područja RH izvan bilo kakvog zakonski propisanog okvira i ne uzimajući u obzir njihove pojedinačne slučajeve. Također, Sud je utvrdio kako Hrvatska nije provela učinkovitu istragu o okolnostima koje su dovele do smrti šestogodišnje djevojčice - čime je povrijedila pravo na život malene Madine”, pojasnila je pravnica Antonia Pindulić iz Centra za mirovne studije, organizacije koja je angažirala odvjetnicu i umiješala se u slučaj kao treća stranka. 

Udruge dodaju kako je Europski sud za ljudska prava krajnja instanca kada govorimo o zaštiti ljudskih prava. Obitelj Hussiny tražila je pravdu u Hrvatskoj, ali ju od hrvatskih institucija nije dobila. Kaznena prijava je odbačena jer je Državno odvjetništvo poklonilo sve povjerenje nalazima MUP-a umjesto da ispita dokaze i uvaži svjedočanstva žrtava i svjedoka. Istovremeno, snimke termovizijskih kamera kao ključni dokaz kojima je policija raspolagala, misteriozno su nestale.

U ovoj izrazito važnoj presudi između ostaloga stoji i da su volonteri bili zastrašivani, pa čak i sudski gonjeni zbog podrške obitelji male Madine, upravo zato da ovaj slučaj ne dođe do Strasbourga.

“Ova presuda ne smije ostati samo na tome da RH iz državnog proračuna plati 40 tisuća eura naknade štete Madininoj obitelji. Zbog svih žrtava na našim granicama, zbog ljudi koji su na njoj umrli, kao i zbog svih aktivista koje se zastrašuje kako bi o tome šutili, vrijeme je da se pravdi privedu i oni koji to nasilje omogućuju i zataškavaju, a ta odgovornost mora se tražiti u vrhu Ministarstva unutarnjih poslova”, istaknula je Tajana Tadić iz AYS.

Presuda nažalost ne može vratiti izgubljeni dječji život, ali se nadamo kako će biti prekretnica da se promjene politike i da se ovakvo nešto više nikada ne dogodi niti jednoj osobi, djetetu, ženi ili muškarcu, ističu organizacije s čim se i mi slažemo.

 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.