Main whatsapp image 2024 06 12 at 13.08.09 12277b6d
12.06.2024.

''DigiPath – Youth Up 4 Possibilities'' u Beogradu

Podijeli:
Prošlog tjedna, od 3. do 8. lipnja, MMH je imala priliku sudjelovati na study visitu u Beogradu u sklopu projekta ''DigiPath – Youth Up 4 Possibilities'' čiji je cilj adresiranje nezaposlenosti u radu s mladima te poticanje međusobnog digitalnog rada s mladima u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. Naše predstavnice, Nina Popović i Matea Kaleb, provele su tjedan dana u Beogradu gdje ih je ugostila Fondacija Ana i Vlade DIVAC, jedni od partnera DigiPath projekta.

 

Tijekom study visita, naše su predstavnice bile upoznate s radom domaćinske Fondacije Ana i Vlade DIVAC, projektima kojima se organizacija bavi te kako je nastala. U sklopu uvoda u program, predstavili su statističke podatke vezane uz istraživanje od prošle godine koje je popratilo političku, ekonomsku i socijalnu participaciju mladih. Fondacija je, također, predstavila i školu ''IT BootCamp'' čiji su partneri od osnutka, a škola je namijenjena pružanju besplatnog znanja populaciji koja nije imala priliku za formalno IT obrazovanje. Tečajevi su fokusirani na praktičnu primjenu na poslu i povećanju plasmana studenata na radna mjesta. Smješteni su u Znanstveno-tehnološkom parku u Beogradu kojeg su sudionici i posjetili u narednim danima.

 

Od ostalih aktivnosti, valja istaknuti posjet Forumu mladih s invaliditetom, organizaciji koja je lansirala online platformu za povezivanje osoba s invaliditetom s poslodavcima koji nude različite poslove upravo namijenjene njima; posjet NCR Voyixu, vodećoj globalnoj kompaniji u pružanju digitalnih usluga u sektoru prodaje, ugostiteljstva i digitalnog bankarstva; te posjet Nacionalnoj službi za zapošljavanje Republike Srbije. NSZ je predstavila podatke iz svojeg sustava vezane uz nezaposlenost mladih, naglasili su opasnosti rada na crno, te kako se implementira Garancija za mlade u Srbiji. Predstavila je i svoj virtualni sajam zapošljavanja, jednu jako zanimljivu inovaciju u traženju zaposlenja, a za naš projekt je jako bitno što je registracija na web platformi je jednostavna i dostupna svima, čak i osobama koje nisu u bazi podataka NSZ.

 

Sve u svemu, jako produktivan tjedan koji nas je doveo korak bliže istraživanju koje je pred nama u sklopu DigiPath projekta. Definirani su parametri zadataka i aktivnosti u budućnosti, a svaki susret s našim partnerima olakšava nam veliki posao koji slijedi. Upravo zato se radujemo svakom novom predstojećem izazovu.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.