Main 241106075 1850530408479884 6926434976997568969 n
15.10.2021.

JUTROS SAM STALA!

Podijeli:

Mreža “4. Smjena – nevidljivi rad” čiji je fokus usklađivanje privatnog i poslovnog života muškaraca i žena poziva sve na otvorenje izložbe “Jutros sam stala” u utorak, 12. listopada 2021. u 11 sati u Rijeci ispred postamenata na Korzu (kod gradske vijećnice). Izložba tematizira neplaćeni kućanski rad, a osim informacija o samoj problematici sadrži i autentična iskustva žena prikupljena kroz fokus grupe i kampanju #JutrosSamStala kojoj je cilj osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra „ženskim“ i koji većinom obavljaju žene. Izložba će biti otvorena od 12. do 19. listopada 2021. godine.

Taj „ženski“ nevidljivi neplaćeni kućanski rad koji se često niti ne smatra pravim radom, zahtijeva uz fizički napor mnogo promišljanja i planiranja, a u njega je svakodnevno potrebno uložiti vrijeme i energiju. Neplaćeni kućanski rad uključuje onaj fizički poput peglanja, čišćenja, kuhanja, pranja odjeće, brige o djeci, brige o starijima i odlaska u nabavu. Osim fizičkog, tu je i još nevidljiviji mentalni rad koji uključuje brigu da svi poslovi budu obavljeni, dakle promišljanje, planiranje, koordinaciju i nadziranje svih poslova.

Neravnopravna podjela kućanskih poslova utječe na različita područja života žena – od prilika za zaposlenje, napredovanje, sudjelovanje u političkom i društvenom životu pa sve do zdravlja. Iako postoje mali pomaci u raspodjeli kućanskog rada, odnosno postoje kućanstva u kojima je raspodjela poslova ravnopravna, brojevi pokazuju stvarno stanje – da nismo postigli ravnopravnost po tom pitanju.

Ovo je kompleksan društveni problem na kojem treba uz mijenjanje percepcije o kućanskom radu kao „ženskom“ te promicanju rodne ravnopravnosti raditi i na nizu obrazovnih i demografskih politika.

Izložba i kampanja dio su projekta “Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske – prostori promjene”. Nositeljica projekta je udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran., a partneri/ce na projektu su: Sveučilište u Zadru, Grad Novska, Vukovarsko-srijemska županija, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, Udruga “HERA” Križevci, Centar za građanske inicijative Poreč, Ženska udruga “IZVOR”, Hrvatska udruga poslovnih žena Krug, Domine – organizacija za promicanje ženskih prava, Prostor rodne i medijske kulture K-Zona te Mreža mladih Hrvatske.

Projekt traje 36 mjeseci i provodi se u Gradu Zagrebu i sljedećim županijama: Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Primorsko-goranskoj, Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj te Istarskoj županiji.

Vrijednost projekta je 3.599.941,69 HRK, od čega se iz državnog proračuna Republike Hrvatske financira 15%, a iz Europskog socijalnog fonda 85%, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali (Europski strukturni i investicijski fondovi u Republici Hrvatskoj u financijskom razdoblju 2014.-2020.). Posrednička tijela su Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.