Main nacionalno vije%c4%87e mladih  brochure   21   30 cm
26.06.2023.

Zašto Savjet mladih RH ne može zamijeniti Mrežinu ulogu

Podijeli:

Predloženim izmjenama o kojima smo već pisali, Središnji državni ured za demografiju i mlade, na prijedlog Mladeži HDZ-a, pokušava stvoriti novo tijelo - Savjet mladih Hrvatske. Kao što je eksplicitno rekla državna tajnica Josić, ideja je da se stvori tijelo koje bi bilo "reprezentativnije od Mreže mladih Hrvatske". Iz nekog razloga državna tajnica, ali primjetili smo i mnogi drugi koji ne vole Mrežu, misle da je Mreža sama sebe prozvala krovnom organizacijom ili nacionalnim vijećem mladih. Suptilno ignoriraju činjenicu da Mreža funkcionira po istom principu kao i nacionalna vijeća mladih u gotovo svim europskim državama. 

Ipak, svakome tko barem jednom pročita naš Statut kao i prijedlog izmjena Zakona može vidjeti da ne postoje sličnosti. Da bi vam uštedjeli trud, pripremili smo niže tablicu s kriterijima i specifičnostima iz Zakona koje jasno oslikavaju koliko je predloženi Savjet mladih daleko od onoga što se bilo gdje smatra reprezentativnim glasom mladih. Kao najvažnije probleme istaknuli bi da u Savjetu mladih Hrvatske NE MOŽETE biti ako niste izabrani od strane županijskih vijećnika kao i da je Savjet osnovan od strane Središnjeg državnog ureda te istome podnosi plan rad na ODOBRENJE! Time u vodu pada bilo kakva ideja da će to tijelo biti neovisno te moći kritički nastupiti prema institucijama kada predlažu loše ideje. 

Mreža i njene članice smatraju da glas mladih mora biti neovisan i snažan, snagu mu daju organizacije mladih i za mlade te mlade osobe, a ne županijske skupštine ni državna tijela. Naša uloga je da pružamo konstruktivnu kritiku, da zaustavljamo štetne procese kao što smo zaustavili SOR, da se borimo za reforme kao što radimo kroz GOOD inicijativu. Vođeni smo od strane mladih osoba (u Upravni odbor ne može se kandidirati nitko stariji od 30 godina) izabranih od strane članstva kojem su i odgovorni.

Mreža kroz svojih 79 članica, koje u stvarnosti predstavljaju skoro 300 organizacija i desetke tisuća mladih, je već 12 godina međunarodno priznata i prepoznata kao nacionalno vijeće mladih Hrvatske, vrijeme je i da institucije naprave taj korak.

 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.