Main untitled design
07.07.2023.

Mrežu mladih priznaje cijela Europa, ali ne i Vlada RH

Podijeli:

U utorak 11. srpnja u Saboru će na drugom čitanju biti prijedlog izmjena Zakona o savjetima mladih, a u petak 14. srpnja bi prema svemu sudeći trebalo uslijediti glasanje o amandmanima i usvajanju Zakona. Usprkos našim tekstovima o netransparentnom postupku kao i o tome zašto je, s obzirom na ovlasti, kreiranje nacionalnog Savjeta mladih loša odluka, između dva čitanja prijedlog Zakona nije doživio značajnije promjene. 

Kreiranje tijela koje će na papiru predstavljati mlade, a u stvarnosti biti ovisno o političkoj volji vladajuće stranke (koja god to bila u datom trenutku) negativan je primjer te kršenje svih preporuka o smislenoj participaciji mladih na nacionalnoj razini. To nije mišljenje samo Mreže mladih Hrvatske, na dnu stranice možete pronaći i javno očitovanje najveće europske organizacije mladih - Europskog foruma mladih, koji predstavlja milijune mladih iz cijele Europe te koji u svom istupu jasno upozoravaju na instrumentalizaciju predstavništva mladih koju Hrvatska pokušava provesti.

Dodatno je zabrinjavajuće što prijedlog o kreiranju nacionalnog Savjeta nije došao kroz radnu skupinu ni od strane mladih već od političkog pomlatka jedne stranke. Dapače, kroz svoj istup više je političkih pomladaka upozorilo na štetne dijelove ovog Zakona. Ništa od toga do sada nije bilo dovoljno da bi Središnji državni ured za demografiju i mlade shvatio štetnost dijela predloženih izmjena. Posljednja prilika za ispravak Zakona uslijedit će u idući tjedan u Sabor.

Radi svega navedenog apeliramo na klubove saborskih zastupnika da predlože amandmane kojima bi se iz prijedloga Zakona povukao sporni 25. članak te da ne dopuste da Hrvatska bude negativan primjer cijeloj Europi kako manipulirati konceptom Nacionalnog vijeća mladih.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.